Zöldséges bableves
Hozzávalók:
30 dkg tarkabab, 1 füstölt sertéscsülök (kb. 1 kg), 1 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 evőkanál házizsír vagy étolaj, 1 evőkanál liszt, pirospaprika, 1 pohár zsíros tejföl (175 g), 5 dkg zellergumó, majoranna, 2 cikk fokhagyma, 2 babérlevél, só, ecet.
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk hideg vízbe, amelybe kevés szódabikarbónát is tehetünk. Másnap a füstölt csülköt alaposan megmossuk és a fekete foltokat lekaparjuk róla, ha nem lenne tiszta. Odatesszük főzni kb. 2 liter vízben. Amikor félig megpuhult, hozzátesszük a megtisztított, apróra kockákra vágott répát, gyökeret és zellergumót. A puha csülköt érdemes kivenni a fazékból és feldarabolni.
A babot külön edényben, 1 babérlevél hozzáadásával puhára főzzük, majd leöntjük a levét és hozzátesszük a csülökhöz.
A zsíradékból, lisztből, a felkockázott hagymából és pépesített fokhagymából barna rántást készítünk, megszórjuk némi pirospaprikával, felengedjük 1 dl vízzel. Ezután hozzáadjuk a leveshez, beledobunk egy babérlevelet, átforraljuk a levest. Utólag sózzuk, borsozzuk, majorannához, s elkeverjük benne a tejfölt. Ízlés szerint ecetezzük.
Táplálóbbá tehetjük némi csipetkével vagy egy-két szem burgonya kockáival is.