Tokány vegyes húsból
Hozzávalók:
50 dkg sovány sertéshús, 50 dkg sovány marhahús, 2 cikk fokhagyma, 3 nagy fej vöröshagyma, 5 dkg sertészsír, egy kis konzerves paradicsompüré (vagy egy nagyobb, héjától megfosztott paradicsom), 1 fehérpaprika, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál liszt, őrölt bors, 1 dl tejföl, só, őrölt köménymag.
Elkészítés:
A húst vékony csíkokra vágjuk, besózzuk és liszttel összekeverjük. A vöröshagymát felkockázzuk, a zsírban pirosra sütjük, hozzátesszük a paradicsompürét és egy-két nagyobb keverés után a húst, átpirítjuk. Némi vízzel felöntjük, sózzuk, borsozzuk, beleöntjük a fehérbort, majd fedő alatt puhára pároljuk (a marhahús általában nehezebben puhul!). A párolás ideje alatt beletesszük a kicsumázott, felkarikázott paprikát és a kisebb darabokra szeletelt fokhagymát. Amikor a hús puha, akkor rámerjük a tejfölt és figyelmesen kavargatjuk addig, amíg be nem sűrűsödik (a tűzhely legyen kis fokozaton!). Ha már teljesen kész, némi őrölt köménnyel ízesítjük.
Tálalás: forrón. Köretnek főtt tészta ajánlott, esetleg párolt rizs. Vegyes csalamádé illik hozzá.