Egyszerű baklava recept (bolgár baklava)

A tészta hozzávalói és elkészítése:

0,5 liszt, 0,5 kg tisztított libaháj, 2 tojássárgája, egy teáskanálnyi ecet, só.
A hájat ledaráljuk. Négy részre osztjuk a lisztet. Az egyik részt összegyúrjúk a hájjal, a többit a tojássárgájákkal, egy csipet sóval, az ecettel és annyi vízzel, hogy közepesen lágy legyen a tészta. Kinyújtjuk, közepére a hájjal gyúrt tésztát fektetjük, becsomagoljuk, majd ismét kinyújtjuk. Háromrét hajtogatjuk. (Ezt a tésztát pogácsához is felhasználhatjuk!)

A töltelék hozzávalói és elkészítése:
30 dkg darált dió, 10 dkg cukor, 2 tojásfehérje, kb. 50 dkg cukor a sziruphoz.

Habbá verjük a tojásfehérjéket, majd elkeverjük a darált dióval és a cukorral. Vékonyra nyújtjuk a hájas tésztát, majd négyzeteket vágunk ki ebből. Mindegyikre egy-egy halom diótöltelék kerül. Félbehajtuk őket és sütőlemezen egymás mellé fektetjük azokat, ezután pirosra sütjük a sütőben. Amíg sülnek, 50 dkg cukorból és fél liter vízből nagyon sűrű cukorszirupot főzünk, majd a kisült baklavákat ebbe mártogatjuk. Tányérra téve tálaljuk, hidegen. 

Receptek kezdőknek   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP