Zserbó egyszerűen
Hozzávalók
40 dkg liszt, 2 tojás, fél csomag sütőpor, 15 dkg sütőmargarin vagy libazsír, 5 dkg porcukor, 175 g tejföl, csipetnyi só, kb. 40 dkg édes sárgabaracklekvár, 15 dkg darált dió.
Elkészítés
1. A lisztet a zsiradékkal, a sütőporral, egy egész tojás és a másik sárgája (a fehérjét tegyük külön!), a porcukorral és a tejföllel összedolgozzuk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd vékonyra kinyújtjuk azokat. Vékonyan kikenünk margarinnal egy tepsit, finoman belisztezzük, majd egy lapot belehelyezünk. Megkenjük lekvárral és meghintjük dióval. Erre rátesszük a következő lapot, ezt szintén meg kell kenni és szórni. A harmadikkal befedjük.
2. Szusszanunk 5 percet, amíg bemelegszik 175 fokon a sütő, majd a tészta tetejét egy villával megszurkáljuk. Addig sütjük, amíg a süteményünk teteje világospiros nem lesz.
3. A kihűlt tésztát bevonjuk csokoládémázzal. Ennek elkészítése a következő: 10 dkg jó minőségű étcsokoládét gőz fölött felolvasztunk, majd összekeverjük egy nagy evőkanálnyi vajjal és 3 evőkanál porcukorral. Még folyékony, de már annyira nem meleg állapotában keverjük bele a maradék tojásfehérjét. A masszát szépen, egyenletesen simítsuk el a süteményen és pihentessük öt-hat órán keresztül.
Tipp:
Más ízvilágot kapunk, ha a diót darált mogyoróval, a baracklekvárt más típusú lekvárokkal helyettesítjük. A zserbóhoz jól passzol például a szeder- vagy szilvalekvár.