Túrós táska
Hozzávalók:
75 dkg rétesliszt, 5 tojás, 5 dkg élesztő, kevéske tej, 10 dkg sütőmargarin, 25 dkg cukor, egy nagy zacskó (50 dkg) tehéntúró, 10 dkg rumba áztatott mazsola, két púpozott evőkanál gríz, ízesítésnek kevés citrom, fahéj, kevés só, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés:
Az élesztőt kevés tejben, kevés cukorral megfuttatjuk, majd hozzátesszük a liszthez egy tálban, beleteszünk két tojást, 10 dkg cukrot, egy csipetnyi sót. Langyos tej folyamatos hozzáadagolásával közepesen lágy tésztát gyúrunk, alaposan megdagasztjuk és kb. 60-80 percig kelni hagyjuk a lefedett tálban.
Miközben kel a tészta, a túrót áttörjük (használhatunk süteményekhez ajánlott vödrös túrókrémet is, a Lidlben kapható ilyen, de ilyenkor több grízzel tesszük sűrűbbé), alaposan kikeverjük 15 dkg cukorral, hozzáteszünk némi reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, leheletnyi sót, búzadarát, két tojás sárgáját, és a maradék tojásfehérjék keménnyé vert habját.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd kb. 6x6 cm-es négyzeteket vágunk belőlük. A tésztadarabok közepébe fél evőkanálnyi túrókrém kerüljön. Ha készen vagyunk, a tészta sarkait - kissé megnyújtva - a túrókrém közepén finoman összecsomózzuk. Margarinnal kikent, liszttel hintett tepsiben, előmelegített sütőben sütjük a táskákat 175 Celsius fokon kb. 15-20 percig. Vigyázzunk arra, hogy a táskák egymástól távolra kerüljenek a tepsiben. Ízlés szerint (akár fahéjas, akár vaníliás) porcukorral meghintve is tálalhatjuk.