Lángos
Hozzávalók kb. 10 db lángoshoz:
50 dkg finomliszt (ennek az 1/4-ét helyettesíthetjük teljes kiőrlésű rozsliszttel is), 20 dkg krumpli, 1 tojás, 10 dkg zsírszegény (25%-os zsírtartalmú) margarin, 3 dkg élesztő, kevéske tej, só, 1 teáskanálnyi cukor, étolaj.
Elkészítés
A krumplit megfőzzük és alaposan áttörjük. Az élesztőt kevéske (kb. fél decinyi), minimális cukorral felfuttatjuk. Egy gyúródeszkán (vagy folpackkal lefedett asztalon) felhalmozzuk a lisztet, lyukat vájunk a közepébe és beleütjük a tojást, majd belekerül az élesztős tej, két teáskanálnyi só és a margarn is. Közepesen kemény tésztát kell belőle gyúrni belőle, néha kevéske tejet adagolva. Az alapos kidolgozás után a masszát 50-60 percen keresztül állni hagyjuk, természetesen alaposan lefedve. Ha megkelt, visszatesszük a lisztezett nyújtódeszkára, és egy kb. hét centiméter átmérőjű bögrével kis cipókat szaggatunk belőle, a maradék tésztát pedig megformázzuk. Ismét kelni hagyjuk kb. 20-30 percet letakarva, majd a korongokat kör alakúra széthúzva beledobjuk a forró, bő olajba. Az oldalait pirosra sütjük.
Hagyományos ízesítés
Fokhagymával, tejföllel, sóval megszórva, reszelt sajttal, juhtúróval
Újszerű ízesítés - néhány tipp
Hamburgerszerű melegszendvicskrémmel, bolognai szósszal, ketchuppal, mexikói chilis babbal
Figyelem! Az ételnek magas az energiatartalma!