Piskóta egyszerűen
Nem túl hízlaló, jól kombinálható, több összetettebb sütemény alapja a piskóta.
Az általam kitapasztalt legegyszerűbb és legfinomabb recept a következő:
Hozzávalók
15 dkg rétesliszt (egészségesebb, bár a tészta állagát kevéssé befolyásolja, ha a réteslisztből 5 dkg-ot teljes kiőrlésű rozsliszttel helyettesítünk), 6 átlagos méretű (kb. 55 grammos) tojás, 15 dkg porcukor, késhegynyi só, leheletnyi szódabikarbóna.
Elkészítés
A tojás két részét különválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral. A lisztet, a kevés sót és a szódabikarbónát összemixeljük a tojássárgájákkal, majd óvatosan a fehérjehabot is. Egy tepsit (laposat és széleset, vagy mélyebbet és keskenyebbet, amilyen formájúra szeretnénk sütni a piskótát) kevés olajjal kikenünk, majd vékony rétegben behintjük liszttel. A sütőt előmelegítjük 175 Celsius fokon.
A sütési idő 18-20 perc, de a sütő ajtaját a sütés közben nem szabad kinyitni, mert a massza könnyen összeesik! Az időegység letelte után fogpiszkáló beleszúrásával leteszteljük, hogy nem ragad-e.
Mindenképpen kihűlve daraboljuk bevizezett késsel.
Tipp:
Végtelen számú ízesítőanyaggal tehetjük finomabbá, pl. gyümölcslekvárral, mogyorókrémmel, kerülhet a tetejére gyümölcszselé és friss gyümölcs, főzött krém stb.