Fasírt egyszerűen

Hozzávalók
60 dkg darált (sertés)hús, 2 zsemle, 3 tojás, kevés ételízesétő, 1 csokor petreselyem, 3 nagy gerezd fokhagyma, őrölt bors, kicsi fej vöröshagyma, 1 csapott teáskanál pirospaprika (ízlés szerint csípős is lehet), só, étolaj a sütéshez, szükség szerint némi zsemlemorzsa.

Elkészítés
A darált húst (az ízhatás miatt jobb, ha a hús kicsit zsíros) egy nagy tálban összekeverjük a péppé zúzott fokhagymával, a lereszelt fokhagymával, az egyéb fűszerekkel, tojásokkal. A zsemlét tejben vagy vízben megáztatjuk és péppé nyomva elvegyítjük a darált hússal. Ha a massza hígsága miatt nem elég formázható, tegyünk bele kevéske prézlit

Megsüthetjük a masszát kicsi (pinponglabdányi nagyságú) gombócokká gyúrva forró olajban (megforgathatjuk prézliben is), vagy egészben, kb. hét-nyolc centi széles rúddá formázva kiolajozott/kizsírozott tepsiben, esetleg némi beirdalt szalonnaszelet a tetejére (ez utóbbi verzió zsírszegényebb).

Univerzális étel, mert főzelékfeltétel, szendvicstöltelék is lehet belőle, de (rizses) zöldségköret vagy krumplipüré mellé is jól dukál.

Tippek
a) spórolhatunk, ha a friss darált hús felét egy nagy konzerv löncshússal (darált sertéshússal) helyettesítjük, de fele-fele arányban kerülhet bele levesből megmaradt főtt hús is ledarálva.
b) Különlegesebb ízt is elérhetünk, ha nem (csak) sertéshús kerül a masszába, hanem más húsokkal kombináljuk, vagy teljesen abból készítjük (pulyka, marha stb.)
c) A tepsiben sütött fasírt közepébe kerülhet néhány szem mexikói zöldségkeverék, egész főtt tojások vagy akár egy szál kolbász is.

Receptek kezdőknek   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP