Erőleves egyszerűen
Hozzávalók:
80 dkg marhahús (ízlés szerint zsírosabb is lehet), kb. 50 dkg marha vagy sertés levescsont, leveszöldség (alap: kb. 5 nagy répa, kevéske kelkáposzta, 3 vastagabb szál petrezselyemgyökér és/vagy pasztinák, 1 kisebb krumpli, öklömnyi nagyságú karalábé, kis darab zeller), kis fej vöröshagyma, pár szem szemesbors, só.
Elkészítés:
A megtisztított csontot és marhahúst hideg vízben, egy nagy lábasban feltesszük főzni. A láng legyen lassú, a finom leves egyik alapja a lassú főzés. Kevergetni nem szabad. Forrás után a keletkezett habot egy kisebb szűrőkanállal leszedjük. Kevés sót teszünk hozzá, majd ízlés szerint később is sózzuk (a nátrium-klorid egy része kiváltható leveskockával vagy ételízesítővel is). A vöröshagymát és a megtisztitótt zöldségeket belehelyezzük a kondérba (az utolsó vörös hámhéját érdemes meghagyni a hagymán, mert szép színt kölcsönöz a levesnek). A lének legalább három óra főzési idő szükséges.
A krumpli körülbelül a főzési idő letelte előtt 25-30 perccel kerüljön a lábasba (ez a zöldségféle egyébként képes kontrollálni a leves sótartalmát).
Tippek:
a) levesbe ízlés és igény szerint kerülhet kevéske zöldborsó (akár héjastul is), zöldbab, karfiol, egy-két fej gomba, kisebb darab paprika. Ezek főzési ideje eltér.
b) ha zavarosra sikeredik a leves, nem lesz túl étvágygerjesztő, ezért át lehet szűrni.
Extra tippek:
1. Finom tojáslevest készíthetsz némi ecettel, köménymaggal és tojással dúsítva a léből
2. A tányérokba üthetsz fejenként egy-két tojást, és erre rámerheted a nagyon forró levest. Illik bele némi extra bors és apróra metélt zöldfűszerek (metélőhagyma, petrezselyem stb.).
Spórolás:
A főtt hús felhasználható főételnek is vékonyra szeletelve, főtt krumpli és valamilyen mártás (paradicsom-, sóska-, spenót-, gyümölcs- stb.) mellé.