Ostorrétes recept
Hozzávalók
rétesliszt (változó mennyiségű), 6 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 evőkanál cukor, 2 csomag vanilincukor, 25 dkg vaj (margarinnal nincs olyan jó íze), 5 dkg porcukor, 8 dkg dió, csipetnyi só
Elkészítés
Fél deci édes tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáöntve a többi langyos(!) tejet, összedolgozzuk a tojások sárgáival, egy csipetnyi sóval, illetve annyi rétesliszttel, hogy a szokásos rétes tésztájánál valamivel keményebb tésztát kapjunk.
Három egyenlő adagra osztjuk a kikevert masszát, majd lefedve negyed órán keresztül állni hagyjuk. Fólián kinyújtjuk az első lapot, megkenjük olvasztott vajjal és meghintjük por- és vaníliás cukor keverékével. Erre tesszük rá a második, illetve a harmadik lapokat, mindegyiket megszórva cukorkeverékkel és bekenve vajjal. Majd megfogjuk a fólia széleit, és így göngyöljük össze a három összerakott réteslapot.
Némi vajjal kikenjük a tepsit, kígyó alakban ráfektetjük a tekercset, megkenjük tojásfehérjével alaposan, majd megszórjuk darált dióval (esetleg darált mákkal). Szép pirosra sütjük, kb. 175 Celsius fokon.
Tálalás
Egészben történik, mindenki akkora mennyiséget tör magának, amennyit szeret.
Tipp
Bor- vagy vaníliasódóval leöntve tehetjük érdekesebbé.