Májfasírt
Hozzávalók
50-60 dkg sertés- vagy marhamáj (ez utóbbi finomabb), tej, 1 nagy fej vöröshagyma, liszt, zsemlemorzsa, 2 zsömle, 5 tojás, só, bors, ételízesítő, majoranna, étolaj.
A májat a főzést megelőző este megtisztítjuk, hártyáit leszedjük, majd tejben egy éjszakán keresztül áztatjuk. Másnap átdarálju. A hagymát egy evőkanál olajon megpirítjuk. A visszamaradt tejben megáztatjuk a zsemlét, kezünkkel pépesítjük, összekeverjük a hagymás zsiradékkal és a darált májjal, négy tojással, illetve a fűszerekkel. Ha a massza túl lágy és formázhatatlan lenne, kevés zsemlemorzsával tesszük alakíthatóvá. 10 hosszúkás, roládszerű darabot formázva belőle, lisztben, a maradék egy tojásban, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró, bő olajban pirosra, ropogósra sütjük.