Gombás birkaleves recept
Hozzávalók:
1 kg csontos báránycomb, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 20 dkg gomba, 2 dl vörösbor, 1 fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, só, őrölt bors, 5 dkg sertészsír, 10 dkg lebbencstészta.
Elkészítés:
A birkacombot megtisztítjuk, feldaraboljuk és egy éjszakára enyhén ecetes vízbe tesszük.
A megtisztított, felkockázott vöröshagymát 1 evőkanál zsíron aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és elkeverjük. Rátesszük a húst és gyakori keverés mellett kifehérítjük. Megsózzuk, borsozzuk, kevés vizet öntünk rá, majd fedő alatt pároljuk. Ha már félig puhák a combdarabok, rákerül a vörösbor, a kis kockákra vágott szalonna, a karikára vágott gomba, a zúzott fokhagyma és kb. 1,5-2 liternyi víz. Az egészet készre főzzük.
Egy evőkanálnyi zsíron megpirítjuk a lebbencstésztát, majd a levesbe főzzük.
Tálalás előtt (ízlés szerint) egy-egy kiskanálnyi tejföl is kerülhet a leveses tányérok aljára.