Egyszerű disznósajt recept
Hozzávalók:
1 nagy sertésfej, 1 sertésnyelv, 1 bendő, 1 evőkanálnyi só, majoranna, pirospaprika, őrölt bors, 8 nagy cikk fokhagyma, 1 babérlevél, 1 vöröshagyma.Elkészítés:
A fejhúst és a nyelvet megtisztítjuk, majd egészben egy nagy fazékban feltesszük főni a hagymával és a babérlevéllel. A víz lepje el a hozzávalókat. Főzzük nagyon lassú, éppen csak gyongyöző vízben addig, amíg meg nem puhulnak.
A fejet és a nyelvet apró, vékony csíkokra vágjuk, ízesítjük a fűszerekkel, hozzáadjuk a pépesített fokhagymát és pár kanál főzővizet öntünk rá. Ezután alaposan összekeverjük és lefedve állni hagyjuk. Majd leszűrjük, és annyi levet adunk hozzá, hogy sűrű, pépszerű masszát kapjunk.
Alaposan átmosott, készen kapható (sózott) bendőbe (hólyagba) töltjük, de ne legyen túl feszes, tömör, kemény a bendő! Bevarrjuk és másfél órát főzzük a disznófej főzővizében, lassú tűzön. (Érdemes némi fokhagymát és pár szem szemes borsot tenni még a főzővízbe.) Még forrón kivesszük a léből és két vastag deszka közé tesszük, nehezéket helyezünk a felső deszkára. Így hagyjuk fél napot, hűvös helyen.
Tároljuk hűtőszekrényben, s néhány napon belül fogyasszuk el.
Tipp:
Ha lehetőségünk van rá, akár fel is füstölhetjük, így tovább eláll.